Jas - Mitt liv i minnen och ord

Gen Y: Varför är millennials olyckliga?

Generation Y är Millenials, födda från slutet av 1970-talet till mitten av 1990-talet. De kallas även GYPSY, Generation Y Protagonists & Special Yuppies.

Lycka = Verklighet - Förväntningar. Lycka är lika med verklighet minus förändringar. När verkligheten är bättre än våra förväntningar är vi lyckliga, när verkligheten är sämre än förväntat kommer istället en känsla av att vara olycklig. Detta har professor Cal Newport från Georgetown University kommit fram till.

Här är anledningen till varför Generation Y är mer olycklig än alla andra: De vill leva ut sin egna personliga dröm, och det kan krocka med verkligheten som ibland kräver anpassning och allvar, eller iaf fokus ;-) Generation Y har under hela sin uppväxt fått höra och tycker därför att de är helt unika och fantastiska, och vill nu att alla ska upptäcka hur unika de är och fira dem, hela tiden. Antagligen därför sociala medier tog fart, maximal exponering och solglans i form av likes med mera. Men det kanske är lätt att glömma bort att om alla är unika så är alla lika unika. Inte lätt! :o)

Sedan vill man enligt artikeln gärna tro att man förtjänar en nivå av respekt och uppskattning som inte alltid matcher ens kvaliteter eller prestation.

Vissa kan få positiv feedback och till och med uppskattning från andra när de åstadkommit något större, men kanske inte för varje liten grej - iaf inte när man inte är barn längre. Det har ej varit några stora brister som krig och svält under uppväxten för de flesta av oss. Har vår generation fått ta för lite ansvar? Och har därför svårt att ta egna beslut? Och drar sig till ytlighet på grund av det? Och har en känsla av tomhet som följd?

Så, vad kan man göra för att inte känna sig olycklig eller tom? Det jag ser är ett stort behov av att gå in i sig själv, att ta steget tillbaka från de externa, från bekräftelsesökande hos andra. Att vara sin egen bästa vän, att lyssna inåt. Att våga stanna upp, att skriva av sig för sin egen skull, att meditera, att finna trygghet inom sig själv.

Sedan är det även fint att upptäcka hur bra det kan kännas när man gör något fint för någon annan, att vara osjälvisk, att ta ett steg tillbaka från den ständiga självgranskningen och släppa jaget en stund. ♥

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress